Koningstal Infracare

Koningsstal InfraCare. Een ingenieursbureau gespecialiseerd in het inrichten van de buitenruimte. Civieltechnische en cultuurtechnische disicplines combineren we met kennis op het gebied van ruimtelijke ordening en landschappelijke vormgeving.

INTRO | HIGHLIGHTS | Contact | Route | Copyright | Disclaimer & privacy
home » highlights » klaas de jong in alkmaar

KLAAS DE JONG in Alkmaar

Wat gebeurde er tijdens en na de Kristallnacht en welke gevolgen had dit? 

Dat is het thema waar Klaas de Jong op 15 november in de Booyzaal over sprak.

Over Kristallnacht:
In de nacht van 9 op 10 november 1938 staken Hitlers knokploegen meer dan duizend synagogen in brand. Wat was Hitlers doel met deze terreurdaad die bij ons bekend staat als de Kristallnacht? Klaas de Jong, auteur van Kristallnacht en Kamp Westerbork (uitgeverij Toetssteen) houdt op DV 15 november om 20 uur in Orgelzaal Booij te Alkmaar een lezing over de gebeurtenissen in Duitsland en de reactie van Nederland op de Duitse terreur en de stromen Joodse vluchtelingen na deze nacht die de Duitsers terecht de Reichspogrom noemen.

Een van de gevolgen was de beslissing van het kabinet Colijn om Kamp Westerbork te bouwen. De geschiedenis van dit barakkenkamp is bizar zoals het boek van De Jong laat zien.


Slaagden we voor de test van Hitler in november 1938?
Nadat in de Kristallnacht alle synagogen in brand waren gestoken, keek Hitler naar de reacties in het buitenland. De krantenkoppen logen er niet om maar de regeringen van de vrije landen zwegen. Ons kabinet Colijn hield de grenzen dicht; slechts 2.000 vluchtelingen mochten komen in een kamp dat in 1939 in Westerbork voor hen werd gebouwd.
Hitler wist genoeg. Zijn plannen met het Joodse volk zouden geen grote tegenstand krijgen. Eigenlijk was dat ook al duidelijk bij de invoering van de rassenwetten van Neurenberg in 1936. Onze regering durfde na een Kamervraag zelfs niet uit te spreken dat die wetten immoreel waren.

Over het herdenken van de Kristallnacht.
Het laatste deel van zijn boek laat zien hoeveel moeite we in Nederland hebben met het herdenken van de Kristallnacht en met ons aandeel in Kamp Westerbork.
Bijzondere geschiedenissen van hulp aan Joden komen aan bod, en gelukkig ook ontroerend mooie geschiedenissen in dit boek zoals van burgemeester Verbeek van Dinxperlo. 
Een ander voorbeeld is dhr. Zwartendijk die als viceconsul in één week 2.345 visa voor Curaçao maakte voor Joden. Of Truus Wijsmüller die na de Kristallnacht in Wenen bij Eichmann toestemming loskreeg voor één van de grootste reddingsacties.
Interkerkelijke Israel Werkgroep Alkmaar | Blaer 42 | 1831 AB | Koedijk / Alkmaar | info@israelwerkgroepalkmaar.nl